Inside Out traject voor intens voelende kinderen

ik ontwikkelde dit traject speciaal voor intens voelende kinderen omdat we hen kunnen ondersteunen in het maken van een stevig fundament om vol vertrouwen de adolescentie en (jong)volwassenheid in te kunnen gaan

welkom

Dit traject loopt van oktober tot juni. Schrijf je tijdig in voor de komende editie: nele@heelvannele.be

Dit magische traject is ontwikkeld speciaal voor kids die soms overspoeld worden door wat er in de wereld rondom hen en/of in hun binnenwereld gebeurt.

Wat is er zo bijzonder aan dit traject?

Dit is het traject dat je zelf had willen volgen als kind. Het brengt op een speelse, ervaringsgerichte manier zelfvertrouwen voor kinderen én ouders, werpt een frisse blik op hooggevoeligheid en biedt handvaten om de komende jaren op verder te bouwen en een mooie, zelfzekere basis te leggen.

Gestoeld op de positieve desintegratietheorie van Kazimierz Dabrowski zal er met de activiteiten binnen het traject klemtoon liggen op psychomotorische, intellectuele, zintuiglijke, relationeel-emotionele en verbeeldende ontwikkeling. Zo worden oplossingsgericht denken, emotionele ontwikkeling, fantasie, filosoferen, omgaan met uitdagingen en moeilijke situaties gestimuleerd. We leren hoe we onszelf kunnen blijven in relatie tot anderen en verkennen hoe we mindfulness en yoga kunnen inzetten, afhankelijk van wat we nodig hebben in het moment.

Daarnaast gaat elk kind tijdens het traject een individueel creatief proces aan waarin het persoonlijk begeleid wordt. Dit creatieve proces wordt gebouwd op de individuele interesses van het kind en als medium kan beeldende kunst, muziek, dans, toneel maken, een verhaal schrijven, … of een combinatie hiervan gekozen worden.
Deze interesses hoeven bij aanvang van het traject nog niet helder te zijn, gaandeweg tijdens het traject wordt duidelijk welke uitingsvorm het beste past bij jou of het verhaal dat je wil brengen. Je hoeft ook helemaal niet graag te knutselen om deel te kunnen nemen aan het traject.

Verder gaan we in dit kleine groepje het traject ook met elkáár aan. Er wordt, onder begeleiding, een groepsdynamiek met gelijkgestemde zielen opgebouwd waarin we elkaar steunen. Zo voel je je ook buiten de sessies om nog steeds deel van de groep en zie en voel je dat je niet alleen bent. Je zelfvertrouwen groeit zo verder, ook tussen de sessies door.

Wat dit traject nog zo uniek maakt, is dat er ook ruimte is voor de begeleiding en inbreng van ouders. Het laatste half uur van elke sessie is gereserveerd voor jou. In groep kijken we naar het verloop van de dag, reiken handvaten aan en behandelen vragen, zodat jullie thuis verder kunnen.

Hebben jullie interesse maar vind je het spannend om direct in te schrijven voor het hele traject? Kom dan eens kennis maken door middel van deelname aan één van de inspirerende kampdagen tijdens de schoolvakanties of aan het groeikamp tijdens de zomervakantie. De meeste kinderen ervaren deze dagen als een thuiskomen bij zichzelf en leven op in het contact met gelijkgestemden. Het concrete aanbod kampdagen vind je hier of ontvang je persoonlijk via mijn inspirerende nieuwsbrief.


foto’s en indrukken van de voorbije editie vind je hier
met #jaartrajectintensvoelendetieners

Schrijf je via email in op de wachtlijst voor de volgende editie: nele@heelvannele.be

Dit is het verhaal van Marie*, deelneemster aan de vorige editie van het traject voor intens voelende tieners:

“ik ben niet creatief”
“ik maak moeilijk vriendinnen”
“ik ben altijd alleen op de speelplaats”
“ik kan geen kunst maken”

Marie geloofde deze dingen over zichzelf.
Marie voelde ook regelmatig heel veel boosheid thuis en kon dan ontploffen.
Vervolgens voelde ze zich er schuldig over.

Die boosheid leerde ze in het traject omzetten in een intuïtieve tekening.
Op de foto’s zie je haar kunstwerk. Aan de ene kant van de gepersonaliseerde tas zien we boosheid, de kleuren en lijnen die daarbij passen. Aan de andere kant zien we vreugde en de bijpassende kleuren en vormen. Zie je de gelijkenis met het werk van Jana Cordenier? Of van Cy Twombly?

Mijn boodschap aan Marie: geloof niet te snel iets over jezelf, je bent zoveel waard! Hou je blik open. Ontdek en verwonder je, ook over jezelf.
Tegen het einde van het traject zat Marie niet meer alleen op de speelplaats. Ze werd zelfs na jaren terug uitgenodigd op een verjaardagsfeestje.

Ik voel me zó dankbaar dat ik dit mag faciliteren. En trots op Marie dat ze dit traject is aangegaan.

*Marie is een fictieve naam om de identiteit van de tiener te beschermen.

www.janacordenier.be
http://www.cytwombly.org/

Dit traject loopt van oktober tot juni. Schrijf je in voor de komende editie: nele@heelvannele.be